De terreuractie in het winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is na vier dagen voorbij. De terroristen zijn verslagen, heeft president Uhuru Kenyatta gezegd.

Kenyatta hield dinsdagavond een televisietoespraak. "Kenia heeft de aanvallers vernederd en verslagen, maar de verliezen zijn enorm", verklaarde hij. 

Veiligheidstroepen kamden dinsdag het complex met meer dan tachtig winkels uit. In totaal kwamen 61 burgers, zes agenten en vijf terroristen om, meldde Kenyatta. 

Volgens getuigen liggen nog steeds her en der lijken in het winkelcentrum, wat de vrees doet toenemen dat het officiële dodental nog zal oplopen.

Volgens Kenyatta zijn elf verdachten aangehouden. Drie verdiepingen zijn ingestort. Van de 175 gewonden liggen er nog 62 in ziekenhuizen. 

''Deze lafaards zullen ter verantwoording worden geroepen, net als hun handlangers en hun bazen, waar zij ook zijn'', stelde de Keniaanse president. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Al-Shabaab

Voor de vierde dag op rij waren dinsdag schoten en explosies te horen bij het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, meldde dinsdagmiddag nog dat de militanten in het complex nog altijd stand hielden. Ze zouden bovendien nog steeds gijzelaars hebben.

Westerlingen

Onder de doden zijn meerdere westerlingen, onder wie de 33-jarige Nederlandse Elif Yavuz. De hoogzwangere vrouw werkte voor een onderdeel van de Clinton Foundation. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton, zijn vrouw Hillary en dochter Chelsea hebben laten weten haar dood te betreuren.

Ook onder de daders zijn naar verluidt mensen uit westerse landen. Het zou volgens de Keniaanse autoriteiten gaan om Amerikanen en een Brit. Van een eventuele arrestatie of betrokkenheid van een Nederlander zijn de Nederlandse ambassade in Nairobi en het ministerie van Buitenlandse Zaken niet op de hoogte.

De terreuraanval door het Somalische al-Shabaab in buurland Kenia heeft ook internationaal de alarmbellen doen rinkelen. De speciale gezant van de Verenigde Naties (VN) voor Somalië, Nicholas Kay, riep op meer troepen in te zetten om de terreurgroep te bestrijden.

De terreuraanval is volgens al-Shabaab een wraakactie voor de Keniaanse militaire aanwezigheid in Somalië.

Waakzaam

Reizigers in Kenia krijgen de raad extra waakzaam te zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het reisadvies voor het Oost-Afrikaanse land aangescherpt. 

Bij grote winkelcentra, hotels, vliegvelden, VN-gebouwen, (westerse) ambassades, overheidsgebouwen, sportevenementen, uitgaansgelegenheden en druk bezochte openbare bijeenkomsten moeten mensen extra waakzaam zijn. Volgens het ministerie kunnen badplaatsen en andere toeristische bestemmingen in het hele land doelwit zijn van terroristen.

Het departement adviseert verplaatsingen in Nairobi zoveel mogelijk te beperken. De terroristische dreiging blijft onverminderd hoog, aldus het reisadvies.

Achtergrond al-Shabaab l Alles over de terreuractie in Nairobi