De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is bereid met Kenia samen te werken om degenen die in het winkelcentrum Westgate Mall in Nairobi dood en verderf hebben gezaaid te kunnen vervolgen. 

Volgens aanklager Fatou Bensouda valt de terreuractie van de strijders van Al-Shabab vermoedelijk onder de jurisdictie van het ICC.

Het ICC gaf de Keniaanse vicepresident William Ruto maandag toestemming om voor een week terug te keren naar Kenia in verband met de aanval op het winkelcentrum. 

Volgens Ruto's advocaat is het absoluut noodzakelijk dat zijn cliënt president Uhuru Kenyatta terzijde staat. "De wereld zou het niet te verteren hebben gevonden als de president en de vicepresident van de Verenigde Staten niet in het land waren geweest na de aanslagen van 11 september", zei Karim Khan. "Welnu, dit is de Keniaanse 11 september."

Proces

Het proces van Ruto begon eerder deze maand. De vicepresident heeft ontkend schuldig te zijn aan beschuldigingen dat hij een grote rol heeft gespeeld in het bloedige geweld na de Keniaanse verkiezingen in 2007.

Later dit jaar gaat ook het proces tegen president Kenyatta van start. Kenyatta's advocaten dienden maandag een verzoek in om hun cliënt verstek te laten gaan bij alle zittingen, behalve die waarin het openings- en afsluitend betoog worden gehouden, en de uitspraak.