Er zijn dinsdag geweerschoten en explosies gehoord bij het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dat hebben verschillende getuigen gemeld.

Volgens persbureau AFP zou het om één of twee militanten gaan.  

Keniaanse media melden dinsdag dat veiligheidstroepen nog eens zes daders van de aanslag op het winkelcentrum in Nairobi zouden hebben gedood. Volgens officiële opgaven waren eerder al drie terroristen om het leven gebracht.

Een woordvoerder van al-Shabaab laat aan persbureau Reuters weten dat een aantal militanten nog steeds in het winkelcentrum is. Ook zouden er nog een aantal gijzelaars in handen van al-Shabaab zijn. 'Ze zijn ontdaan, maar in leven."

Eerder op de dag zei het ministerie Binnenlandse Zaken van Kenia nog dat de veiligheidstroepen het winkelcentrum onder controle hadden en dat alle gijzelaars waren bevrijd.

Bij de gijzelingsactie zijn zeker 62 mensen omgekomen en meer dan 170 zijn gewond geraakt. Volgens het Rode Kruis worden 65 mensen vermist. Dinsdag overleden drie militairen aan hun verwondingen, meldde het ministerie. 

Al-Shabaab

In totaal zouden tien tot vijftien leden van de islamitische terreurgroep al-Shabaab betrokken zijn bij de aanval afgelopen weekeinde.

Onder de daders van de aanslag op het winkelcentrum zijn volgens de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken in ieder geval twee of drie Amerikanen en een Brit, maar al-Shabaab ontkent dat. 

Bestrijden

De speciale gezant van de Verenigde Naties (VN) voor Somalië, Nicholas Kay, heeft dinsdag gezegd dat de internationale gemeenschap snel meer Afrikaanse troepen moet inzetten om de Somalische terreurgroep al-Shabaab te bestrijden.  

Volgens hem telt de radicaalislamitische groepering ongeveer vijfduizend leden en vormen ze internationaal een bedreiging.

Volgens Kay is nu het uitgelezen moment om al-Shabaab aan te pakken. De gezant zei in Genève dat het verslaan van de radicaalislamieten de sleutel is om de orde te herstellen in Somalië, dat al jaren door geweld wordt geteisterd. Volgens Kay kost het niet veel geld om de extra inzet van troepen te regelen. ''Maar de prijs zal wel hoog zijn als we nu weglopen'', aldus Kay.

Mortuarium

Persbureau AP meldt dat werknemers van een mortuarium in Nairobi worden voorbereid op de komst van ''een groot aantal lichamen van mensen die gedood zijn in het winkelcentrum''.  

Bekijk beelden:

Volg recente ontwikkelingen op het liveblog (Gesloten)

Bekijk livebeelden

Tien vragen over al-Shabaab