Een rechter in Egypte heeft maandag 'alle activiteiten' van de Moslimbroederschap verboden.

Ook zijn de tegoeden van de partij van de in juli afgezette president Mursi bevroren. Onroerende goederen worden in beslag genomen. Dat meldt persbureau AP op gezag van de Egyptische staatstelevisie.

De linkse partij Tagammu had bij de rechtbank het verzoek ingediend om de broederschap te verbieden. Tegen de uitspraak kan nog in beroep worden gegaan.

Bij betogingen tegen de afzetting kostten in juli en augustus een groot aantal levens. 

De Moslimbroederschap bestaat al sinds 1928, maar was decennialang verboden en bleef noodgedwongen ondergronds. De beweging werd soms wat vrijheid gegund, maar de leiders moesten vaak vrezen voor arrestatie en jarenlange hechtenis. Na de val van Hosni Mubarak in 2011 kwam de beweging aan de macht en werd Morsi president. 

Ook voor Mursi's val moest zijn islamistische organisatie zich nog voortdurend voor de rechter verweren. Al haar hele bestaan is de status van de Moslimbroederschap onduidelijk. Dat nodigt tegenstanders keer op keer uit haar bestaan en handelen voor de rechter aan te vechten. 

De uitspraak van maandag biedt de autoriteiten de mogelijkheid om de Moslimbroederschap alle bewegingsruimte te ontnemen. 

Bekijk beelden:

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte