Een van de commandanten van de al-Qaeda-strijders die in Syrië actief zijn is door rivaliserende, door het Westen gesteunde rebellen gedood.

Dat heeft de aan al-Qaeda gelieerde jihadistische beweging Islamitische Staat in Irak en de Levant maandag bekendgemaakt.

Het gaat om Abu Abdullah al-Libi, de commandant van de jihadisten in de Noord-Syrische provincie Idlib. Hij werd zondag door rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) vanuit een hinderlaag aangevallen, vlak bij de grens met Turkije. Zijn auto werd doorzeefd met kogels, zei de organisatie.

In het noorden van Syrië, waaruit de troepen van Bashar Assad vorig jaar grotendeels werden verdreven, is inmiddels een strijd losgebrand tussen de Syrische rebellen die in opstand zijn gekomen tegen het bewind in Damascus en jihadisten die een islamitische staat in Syrië willen vestigen en in wier gelederen ook erg veel buitenlandsers zitten.

Islamitische staat

De Syrische Nationale Coalitie, de belangrijkste politieke Syrische oppositiegroep, haalde vrijdag hard uit naar de aan al-Qaeda gelieerde jihadisten. Volgens de SNC zijn hun pogingen om van Syrië een islamitische staat te maken strijdig met het doel van de rebellen om een vrij Syrië te creëren.

Syriërs 'zijn gematigd en respecteren religieus en politiek pluralisme, en verwerpen blind extremisme', aldus de SNC in een verklaring.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin