De Zweedse politie heeft een illegaal register aangelegd met daarin de namen van duizenden roma, van wie de meesten geen enkel crimineel verleden hebben.

Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Zweedse nationale krant Dagens Nyheter maandag.

Volgens de journalisten van de krant staan er ruim 4000 mensen in de database, onder wie kunstenaars, sporters en lokale politici.

Er zouden ook meer dan 1000 kinderen in de digitale kaartenbak staan, onder wie tientallen peuters en kleuters van 2 jaar tot 4 jaar. De enige reden voor opname in de database is dat ze zijn geboren in een Romafamilie, aldus politiebronnen die de verslaggevers inzicht gaven in het systeem.

Een woordvoerder van de politie in Stockholm zei in een reactie ,,nog nooit van het Romaregister te hebben gehoord''. De Zweedse krant meldde dat landelijk zeker 70 politiemedewerkers toegang tot de database hebben. Maar een politiechef in Malmö zei maandagochtend dat het register het werk is van individuen binnen de politieorganisatie.

Verboden

In Nederland is registratie naar etniciteit verboden, maar een aantal Nederlandse gemeenten, waaronder Ede, Nieuwegein en Enschede, willen de Roma wel graag apart registreren.

Specifieke subsidies om de Roma te helpen worden alleen aan de gemeenten toegekend als ze gegevens verstrekken over het aantal Roma in de gemeente. Ede had al een registratiesysteem, maar de gemeente werd daarvoor in 2010 op de vingers getikt en moest ermee stoppen.

In 2011 maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemeenten te zullen helpen die worstelen met de regels om inwoners naar etnische herkomst te registreren.

Dat is en blijft verboden, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. De wet hoefde daar niet voor te worden veranderd, omdat het ministerie van mening is dat er binnen de bestaande regels voldoende mogelijkheden zijn.