De extremistische islamitische groep Al-Shabaab uit Somalië heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de terreuraanval op het bekendste winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Tien vragen over al-Shabaab:

Wat is al-Shabaab?

Al-Shabaab is een extremistische islamitische terreurgroep die is ontstaan uit de anarchie die Somalië verlamde sinds de krijgsheren van het land in 1991 dictator Mohammed Siad Barre aan de kant zetten. De naam betekent 'de jeugd' in het Arabisch; al-Shabaab was de jongerentak van de Unie van Islamitische Rechtbanken die in 2006 in Somalië een fundamentalistische islamitische staat probeerde te stichten.

Al-Shabaab telt naar schatting enkele duizenden strijders, onder wie enkele honderden buitenlanders. Sommige van deze buitenlandse strijders komen uit het Midden-Oosten en hebben gevechtservaring opgedaan in Irak en Afghanistan.

Anderen zijn jonge, nog ongepolijste rekruten uit Somalische gemeenschappen in de Verenigde Staten en Europa. De Amerikaanse autoriteiten hebben hun zorg uitgesproken dat militanten die Afghanistan of Pakistan ontvluchten, onderdak zoeken bij al-Shabaab

Waar zit al-Shabaab?

Al-Shabaab had sinds 2006 bijna de hele hoofdstad Mogadishu en ook grote delen van het midden en zuiden van Somalië in handen, tot een door de Verenigde Naties ondersteunde troepenmacht van de Afrikaanse Unie, met militairen uit Kenia en Uganda, de militanten in 2011 uit Mogadishu en in 2012 ook uit de havenstad Kismayo verdreef. 

De militanten beheersen wel nog grote delen van het platteland, waar ze de sharia streng toepassen, met het stenigen van vrouwen die van overspel, en het afkappen van handen van mannen die van diefstal worden beschuldigd. De groep heeft ook zelfmoordbomaanslagen gepleegd in Mogadishu en Kismayo. 

Hoeveel strijders telt Al-Shabaab? 

Het is gissen, maar aangenomen wordt dat de groep over duizenden strijders beschikt, onder wie enkele honderden buitenlanders. 

Waarom vallen ze Kenia aan? 

Al-Shabaab zegt Kenia al twee jaar te zullen aanvallen als wraak voor de militaire opmars in Somalië in 2011 en het inperken van de macht van de extremistische groep in dat land.

Ook Uganda moet het ontgelden; al-Shabaab pleegde in juli 2010 bomaanslagen in de Ugandese hoofdstad Kampala op grote groepen mensen die keken naar de finale van het WK-voetbal in Zuid-Afrika, waardoor zeventig mensen om het leven kwamen. Ook Uganda heeft militairen in de Afrikaanse troepenmacht in Somalië. 

Welke banden zijn er met al-Qaeda?

Al-Shabaab en al-Qaeda gingen in februari 2012 een verbond aan, waarbij leider Mukhtar Abu Zubair van Al-Shabab aanhankelijkheid aan het wereldwijde terreurnetwerk betuigde. De aanslag in 2002 op een Israëlisch hotel in Mombasa en de mislukte poging om een vliegtuig met Israëlische toeristen neer te halen met een raket worden toegeschreven aan een al-Qaedacel in Somalië.

Ook een deel van de al-Qaedaterroristen die in 1998 de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania opbliezen zou onderdak hebben gehad in Somalië. 

Hoe komt al-Shabaab aan geld? 

Voordat de Afrikaanse troepenmacht binnenviel, had al-Shabaab een vaste inkomstenbron uit heffingen bij lucht- en zeehavens. Ook werd 'belasting' geheven op binnenlandse producten en werden contributies verlangd voor de jihad.

Met het verlies van Mogadishu en Kismayo vielen twee belangrijke inkomstenbronnen weg. De enige bondgenoot van Al-Shabab in Afrika is Eritrea. Dat land steunt de beweging vooral om aartsvijand Ethiopië dwars te zitten, dat eveneens troepen in Somalië heeft. Eritrea ontkent dat het al-Shabaab aan wapens helpt. 

Is er ruzie binnen al-Shabaab? 

Het verbond met al-Qaeda zou hebben geleid tot een breuk in al-Shabaab. Er is een kern die de strijd wil focussen op Somalië, en er is een groep voornamelijk buitenlandse strijders die meer over de grenzen heen wil kijken. De aanval op de Westgate Mall lijkt het werk van deze laatste groep.

Er zou ook verdeeldheid zijn ontstaan door de beslissing van de groep om buitenlandse hulporganisaties te weren en zo voedselhulp te onthouden aan miljoenen hongerslachtoffers. 

Wat is de Amerikaanse rol in de strijd tegen al-Shabaab?

De Verenigde Staten steunden de eerste Afrikaanse interventie tegen al-Shabaab, een inval van Ethiopische troepen in 2006. Verder geeft Washington miljoenenhulp aan de door de Verenigde Naties ondersteunde Afrikaanse troepenmacht die vecht tegen al-Shabaab, dat in 2008 door de VS tot terroristische organisatie werd bestempeld.

De interventie van Ethiopië, een oude vijand van Somalië, zou al-Shabaab hebben geradicaliseerd en mogelijk in het kamp van al-Qaeda hebben gedreven. 

Wat inspireert al-Shabaab? 

De wahabitische uitleg van de islam uit Saudi-Arabië, alhoewel de meeste Somaliërs de meer gematigde soefi-stroming aanhangen. Ze waren in eerste instantie geliefd bij de Somaliërs, omdat ze na jaren wetteloosheid en geweld stabiliteit en veiligheid beloofden. Met de vernietiging van soefi-heiligdommen verspeelden ze hun populariteit weer. 

Hoe ziet de toekomst van Somalië er uit?

De eerste gekozen regering van Somalië sinds meer dan twintig haar kwam een jaar geleden aan de macht. Samen met de troepenmacht van de Afrikaanse Unie heeft zij volgens de Verenigde Staten de mogelijkheid om de koers van Somalië fundamenteel te veranderen. Bedrijvigheid en handel nemen toe en buitenlandse oliemaatschappijen staan op de stoep om over concessies te praten.