Een zelfmoordaanslag op een kerk heeft meer dan 78 levens geëist in de stad Peshawar in het noordwesten van Pakistan.

Volgens Pakistaanse media ontploften twee bommen toen kerkgangers het gebouw in de noordwestelijke stad Peshawar verlieten na de zondagsmis. Meer dan 135 mensen zijn gewond geraakt.

Onder de doden zijn ook vrouwen en kinderen. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag waarbij ook is geschoten.

"De meeste gewonden zijn in kritieke toestand", zegt het hoofd van de politie in Peshawar volgens Sky News. "We zitten nu in de reddingsoperatie, maar zodra die voorbij is zal het onderzoek naar de aanslag beginnen." Getuigen melden dat ze twee explosies hoorden waarvan de tweede harder dan de eerste. Op dat moment waren er zo'n vierhonderd gelovigen bij de kerk aanwezig.

Eerste aanslag

Woedende betogers zijn na de aanslag de straat opgegaan. Ze staken spullen in brand van politiemensen die bij de kerk verantwoordelijk waren voor de veiligheid. Onder de slachtoffers van de aanslag zouden ook agenten zijn.

Het is de eerste grote sektarische aanslag sinds de presidentsverkiezingen in juni. In een verklaring laat premier Nawaz Sharif weten dat 'terroristen geen religie hebben' en dat het 'aanvallen van onschuldige mensen tegen de regels van de Islam en alle andere geloven is'.

Het is nog niet duidelijk wie de aanslag heeft gepleegd. In het noordwesten van Pakistan plegen radicale moslims van de Taliban geregeld aanslagen. Premier Nawaz Sharif heeft de aanslag veroordeeld. Hij zei dat het tegen de islam indruist om aanslagen te plegen. ''Terroristen hebben geen religie'', aldus Sharif.

Ongeveer 4 procent van de 180 miljoen Pakistanen is christelijk. Aanslagen op de groep komen wel voor, maar zijn voor Pakistaanse begrippen relatief zeldzaam. Wel worden christenen gediscrimineerd.

Bekijk beelden: