De Syrische regering heeft de ''verwachte openheid'' over zijn arsenaal chemische wapens gegeven. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Vrijdag werd al bekend dat Syrië een begin had gemaakt met het overhandigen van de gegevens. ''We hebben een deel van de verificatie ontvangen en verwachten meer", aldus een woordvoerder toen. De OPCW is inmiddels begonnen met het onderzoeken van de informatie.

De OPCW moet de vernietiging van de Syrische chemische wapens in goede banen gaan leiden. Halverwege 2014 zouden alle wapens weg moeten zijn.

Zondag zou daarover worden vergaderd in Den Haag, maar die bijeenkomst is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Naar verluidt gebeurde dat omdat de Verenigde Staten en Rusland het nog niet eens zijn.

De regering van president Bashar al-Assad van Syrië schikt zich naar de plannen en trad vorige week toe tot de OPCW. De Verenigde Staten hadden met luchtaanvallen gedreigd, omdat Assad achter een gifgasaanval zou zitten die op 21 augustus bij Damascus honderden levens kostte.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin