Paus Franciscus is van mening dat de kerk zich niet obsessief moet bezighouden met thema's als homoseksualiteit en abortus.

Dat meldt CNN donderdag.

De paus verzet zich daarmee tegen critici die vinden dat hij zich duidelijker moet uitspreken over deze thema's.

In een wijdverspreid interview gaf de paus bovendien te kennen dat de kerk haar mening mag verkondigen, maar zich niet op een "spirituele manier" moet inmengen in het leven van homoseksuelen en lesbiennes. 

De paus verdedigde hiermee zijn uitingen uit een eerder interview, waarin hij opriep om homoseksuele priesters niet te veroordelen. "Als een homoseksueel op zoek is naar God met een goede wil, wie ben ik dan om daar over te oordelen?", zei Franciscus destijds.

Bekrompen

Volgens de paus sluit de katholieke kerk zichzelf op soms op door "bekrompen regels" op te leggen en zouden vrouwen vaker een sleutelrol moeten krijgen tijdens belangrijke besluitvormingen. 

Het interview werd in zestien landen gepubliceerd. 

COC

COC Nederland, de belangenvereniging voor lesbiennes en homoseksuelen, is enthousiast over de nieuwe uitspraken van de paus. ''Het is zeer goed nieuws dat de nieuwe paus vasthoudt aan zijn mildere koers ten aanzien van homo’s en lesbiennes,'' stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. ''Franciscus zet vandaag opnieuw een stap in de goede richting.''