Met nog enkele dagen te gaan tot de Bondsdagverkiezingen in Duitsland gaan de regeringscoalitie en de drie oppositiepartijen precies gelijk op. 

In een peiling van dinsdag van Forsa-Wahltrend, in opdracht van tijdschrift Stern en tv-zender RTL, staan beide blokken op 44 procent.

Mocht dat zo blijven, dan lijkt doorregeren door de huidige coalitiepartijen CDU/CSU en FDP slechts mogelijk met behulp van een derde partij. Dat zullen dan de Groenen moeten zijn, die qua signatuur veel beter bij de huidige coalitie aansluiten dan Die Linke, die in de peilingen ongeveer even groot zijn.

In de deelstaatverkiezingen in Beieren afgelopen zondag werd de FDP weggevaagd en het lijkt erop dat die lijn zich in de Bondsdagverkiezingen voortzet. Momenteel staat de partij in de peilingen op vijf procent, net genoeg om de kiesdrempel te halen.

Gegadigden

Als de FDP het redt zou de CDU/CSU toch kunnen besluiten deze bondgenoot te laten vallen en een nieuwe coalitiegenoot te zoeken. In dat geval lijken er twee waarschijnlijke gegadigden te zijn: de al eerder genoemde Groenen, waarmee een geringe, maar aanvaardbare Bondsdagmeerderheid mogelijk is, of de sociaaldemocratische SPD.

De Bondsdagverkiezingen worden zondag gehouden.