Greenpeace heeft woensdag gedurende korte tijd een boorplatform van Gazprom in Rusland bezet. 

Twee actievoerders, een Fin en een Zwitser ketenden zich vast aan het platform, maar werden later opgepakt door de Russische kustwacht.

De ijsbreker Arctic Sunrise, met aan boord de Nederlandse campagneleider Faiza Oulahsen en een Nederlandse machinist kwam in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij het platform in de Pechora Zee. Volgens Oulahsen dreigde de kustwacht wapens te gebruiken. 

''De kustwacht volgt ons al twee dagen. Toen twee van onze mensen het platform beklommen, zijn ze opgepakt door de kustwacht. We hebben begrepen dat ze niet gewond zijn en proberen ze nu terug bij ons aan boord te krijgen.’’ In totaal 30 mensen varen mee aan boord van de Arctic Sunrise.

Waarschuwingsschoten

''De Russen hebben gedreigd het vuur op ons te openen als we niet weggaan. Ze hebben al elf waarschuwingsschoten gelost'', vertelt Oulahsen.

''Ze proberen op ons schip te komen, maar dat mag niet zomaar. We varen onder Nederlandse vlag, daar moeten ze dan toestemming voor vragen aan de Nederlandse overheid.'' Oulahsen heeft het over een ''disproportionele reactie op een vreedzaam protest''.

Op dit moment wordt er nog niet geboord naar olie, maar volgens Greenpeace is Gazprom van plan om dat binnenkort te gaan doen samen met Shell. ''Dat is vragen om problemen, het platform verkeert in slechte staat en door de afgelegen locatie is er niet snel hulp in de buurt als er iets mis gaat’’, aldus Greenpeace.

Drie weken geleden bevoer de ijsbreker ook al de Russische wateren, het idee was toen om actie te voeren bij een onderzoeksschip van staatsoliebedrijf Rosneft. De kustwacht enterde het schip. ''We zijn daar toen onder bedreiging van geweld weggejaagd’’, aldus de woordvoerder.

Bekijk beelden:

Opheldering

Nederland heeft opheldering gevraagd aan de Russische autoriteiten over het incident woensdagochtend. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft woensdag bevestigd dat schoten zijn gelost om het onder Nederlandse vlag varende Greenpeaceschip Arctic Sunrise te waarschuwen. Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti woensdag.

Volgens de FSB vormde het schip een ''reële bedreiging'' voor de veiligheid van het Russische boorplatform in de Petsjorazee. Ook volgde het een ''wettig bevel'' niet op om ''illegale activiteiten'' te stoppen. Volgens de dienst worden ''aanvullende maatregelen'' genomen om het schip te stoppen.

De kustwacht loste de schoten volgens de FSB met een AK-47 automatisch geweer.