De christendemocratische CSU, die tot nu toe in een coalitie met de liberale FDP regeerde, heeft zondag haar absolute meerderheid in het parlement van Beieren heroverd. 

De CSU domineert al meer dan een halve eeuw de politiek van de Zuid-Duitse deelstaat en vereenzelvigt zich ermee in de verkiezingscampagnes.

De Christelijk-Sociale Unie in Beieren (CSU) werd in 1945 opgericht en kreeg bij de verkiezingen voor de Grondwetgevende Vergadering in 1946 meer dan 58 procent van de stemmen.

Toen de christendemocraten in alle andere West-Duitse deelstaten zich in 1950 verenigden in de CDU, bleef de CSU een aparte partij. Zij is de enige partij in de Bondsdag die slechts in één van de 16 deelstaten aan de landelijke verkiezingen meedoet.

Fractie

De CSU was steeds op tal van punten rechtser dan de CDU. Dat gebeurde onder meer op instigatie van de aartsconservatieve voorman Franz Josef Strauß (1915-1988) die de partij decennialang domineerde. Wel vormen CDU en CSU in de Bondsdag samen één fractie, ook al gaat dat soms met moeite.

De CSU heeft sinds de oprichting van de Bondsrepubliek altijd in de regering van Beieren gezeten. Alleen in 1954 wist een vierpartijencoalitie onder leiding van de sociaaldemocratische SPD de christelijk-socialen even van het pluche van de macht te verdrijven. In 1957 speelde de CSU die vier partijen weer uit elkaar.