Bij de verkiezingen in Beieren, de grootste Duitse deelstaat, heeft de christendemocratische CSU zondag een absolute meerderheid van de zetels veroverd. 

Dit blijkt uit een prognose van de publieke omroep ARD op basis van de eerste uitslagen en van exitpolls.

De CSU kan volgens de prognose rekenen op 49 procent van de stemmen. Dat is genoeg voor een absolute meerderheid van de zetels omdat een aantal partijen de kiesdrempel van 5 procent niet heeft gehaald. Daartoe behoort de liberale FDP, tot nu toe de coalitiepartner van de CSU. De FDP blijft steken op 3 procent.

De grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische SPD, komt op 21 procent. De onafhankelijke Vrije Kiezers komen op 9 procent, de Groenen op 8 procent en de linkse partij Die Linke op 2 procent. Het eurosceptische Alternatief voor Duitsland (AfD), een rijzende ster in de landelijke politiek, deed aan de verkiezingen in Beieren niet mee.

De uitslag is enerzijds een steuntje in de rug voor bondskanselier Angela Merkel, die over een week met haar CDU/CSU de Bondsdagverkiezingen hoopt te winnen.

Anderzijds kan zij volgens de peilingen niet aan een meerderheid komen zonder de FDP die in Beieren uit het parlement is verdwenen. In de zuidoostelijke deelstaat woont 15 procent van de Duitse kiezers.

CSU domineert Beieren weer