Desi Bouterse hoopt in 2015 zichzelf op te mogen volgen als president van Suriname. Dat maakte hij vrijdagavond bekend op de Surinaamse staatsradio.

"We gaan ervoor. Er is nog veel werk te doen voor en door Suriname. De afspraak met mijn gezin was oorspronkelijk dat ik één termijn zou aanzitten, maar ik heb het met hen besproken. Ik heb de toestemming gekregen van mijn vrouw", zei Bouterse.

Het Surinaamse staatshoofd vervolgde dat zijn achterban hem ook al op het hart had gedrukt dat hij zichzelf herverkiesbaar moest stellen. Toch gaf hij toe dat hij niet alle verkiezingsbeloften die hij in 2010 heeft gemaakt, zal kunnen verwezenlijken.

Zo had hij bij zijn aantreden in 2010 beloofd achttienduizend volkswoningen te bouwen, een nieuwe snelweg naar de luchthaven van Paramaribo aan te leggen en een brug naar buurland Guyana te bouwen. Na drie jaar zijn er amper vijfhonderd nieuwe huizen verschenen.

Eerste tramlijn

"Het grootste gedeelte van mijn beloften zal echter wél worden ingelost. Er zijn na drie jaar al meer huizen verrezen dan de vorige regering ooit heeft gebouwd. Daardoor verwacht ik ook dat het volk mij in 2015 een volgende termijn zal schenken", beloofde Bouterse. Hij kondigde verder aan dat het land binnenkort zijn eerste tramlijn ooit krijgt.

In Suriname worden om de vijf jaar parlementsverkiezingen gehouden. Het parlement kiest vervolgens de president. In de grondwet staat geen enkele beperking op het aantal ambtstermijnen dat een president mag aanzitten.

Voorganger Ronald Venetiaan was in totaal driemaal staatshoofd.