Vier mannen die vorig jaar in India een jonge vrouw verkrachtten die later overleed, hebben vrijdag de doodstraf gekregen.

Afgelopen dinsdag werden de mannen al schuldig bevonden aan verkrachting en moord. De aanklager eiste de doodstraf; hij omschreef de misdaad als "grotesk, duivels en barbaars".

De rechter bepaalde vrijdag dat ze worden opgehangen. Volgens de advocaten was juist een milde straf op zijn plaats geweest, omdat de verdachten nooit eerder een misdaad hadden begaan.

De straf moet nog bevestigd worden door het Hooggerechtshof van India. De mannen kunnen nog in hoger beroep. Of de president vragen om genade.

Studente

In december vorig jaar werd een 23-jarige studente door zes mannen verkracht in een rijdende bus in New Delhi. Haar vriend werd ernstig mishandeld. De vrouw overleed twee weken later. De gebeurtenissen leidden tot veel protesten.

Eén verdachte werd eerder dit jaar dood aangetroffen in zijn cel. Een andere verdachte, die minderjarig is, is veroordeeld tot drie jaar cel en heropvoeding.