Syrië zal meewerken aan een voorstel om zijn chemische wapens onder toezicht te laten stellen, maar dan moeten de Amerikaanse dreigementen met een aanval wel eerst stoppen. 

Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad donderdag laten weten, meldt het Russische persbureau Ria Novosti.

''Als we zien dat de VS echt stabiliteit willen in onze regio, stoppen met dreigen en ook geen wapens meer leveren aan terroristen, dan geloven we dat de noodzakelijke stappen kunnen worden genomen'', aldus Assad.

Het land is donderdag naar eigen zeggen toegetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. 

Assad wil sowieso pas een maand na de ondertekening van het internationale verdrag tegen chemische wapens de eerste gegevens over zijn chemische arsenaal vrijgeven. Dat is volgens de Syrische president de 'gebruikelijke procedure'. 

Syrië was een van de laatste zeven landen die nog geen lid waren van de OPCW. Toetreding of ratificatie gebeurt door het neerleggen van de desbetreffende oorkonde bij de secretaris-generaal van de VN.

Bekijk een deel van het interview:

Beloftes

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt donderdagavond in een reactie dat "de beloftes van Assad niet genoeg zijn". "Een diplomatieke oplossing heeft de voorkeur. Maar als dat mislukt is actie toch nodig." Kerry geeft samen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Genève een reactie op Assad's interview. Lavrov zegt dat "er geen militaire actie nodig is als Syrië hun wapens overleveren". 

In het geval van Syrië kan het volgens Kerry ook niet zo zijn dat het land dertig dagen de tijd krijgt voordat concrete actie wordt ondernomen. 

Niet zeker

Assad heeft eerder bevestigd dat hij voornemens is om het volledige Syrische chemische wapenarsenaal onder internationaal toezicht te laten plaatsen. Hij had toen nog geen eisen gesteld. Of de wapens onder toezicht komen te staan is nu dus nog niet zeker.

Hij stelde dat hij akkoord gaat met de overdracht omdat Rusland deze oplossing heeft aangedragen. De Amerikaanse dreigementen hebben er volgens de Syrische president niets mee te maken. 

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij