De controversiële Amerikaanse predikant Terry Jones is opgepakt tijdens een poging om bijna drieduizend korans te verbranden.

De predikant wilde met de boekverbranding in het Amerikaanse Mulberry (Florida) de aanslagen herdenken van 11 september 2001, meldt persbureau AP donderdag.

Op beelden van lokale media is te zien hoe Jones met een container vol korans onderweg was naar een park, waar hij de heilige boeken in de brand wilde steken.

De politie arresteerde de predikant op een parkeerplaats. De omstreden predikant had geen vergunning gekregen voor de boekverbranding, maar zei eerder dat hij zich niet zou laten tegengehouden.

Bekijk beelden van de arrestatie:

Rellen

De anti-islamactiviteiten van Jones zijn al jaren een doorn in het oog van de Amerikaanse autoriteiten, die vrezen voor onrust onder moslims. Zo kondigde de predikant al in 2010 aan korans te gaan verbranden. Dat leidde tot rellen in Afghanistan, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. Jones besloot daarop zijn plan weer in te trekken.

Jones wist later de omstreden film Onschuld der Moslims wereldwijd onder de aandacht te brengen. Door de film braken anti-Amerikaanse rellen uit in islamitische landen.

De predikant kreeg daarop een telefoontje van de hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey. Hij riep Jones op afstand te nemen van de anti-moslimfilm.