Honderdduizenden Catalanen hebben woensdag een menselijke keten gevormd van zo'n 400 kilometer.

Op de nationale feestdag van Catalonië demonstreerden ze zo voor onafhankelijkheid van de Spaanse regio.

De keten liep langs de kust van de Pyreneeën, door de steden Gerona, Barcelona en Tarragona tot aan de grens met buurregio Valencia.

''We willen een referendum om te zien of een meerderheid voor onafhankelijkheid is. Het probleem is dat Spanje niet naar ons luistert'', aldus een van de deelnemers. Veel Catalanen denken dat ze eigenlijk beter af zijn zonder Madrid.

Historisch

"Dit is een historische dag. Het Catalaanse volk heeft opnieuw getoond vastberaden te zijn in zijn wil een vrije staat te zijn", zei Carme Forcadell, voorzitter van de Catalaanse Nationale Vergadering, die de vorming van de menselijke keten had georganiseerd.

In Barcelona ging de keten over het belangrijkste plein van de stad, om de Sagrada Familia heen en door Camp Nou, het voetbalstadion van voetbalclub FC Barcelona. De sfeer was uitgelaten en veel betogers scandeerden 'Onafhankelijkheid!'. In veel dorpen waar de keten langsliep werden de kerkklokken geluid.

Boodschap

"De boodschap is duidelijk", zei de Catalaanse president Artur Mas. "Als ons niet wordt toegestaan verder te gaan met deze wijdverspreide patriottistische beweging, dan denk ik dat de Spaanse staat een serieus probleem heeft met Catalonië."

Uit peilingen blijkt dat de helft van de ruim 7,5 miljoen inwoners van Catalonië voor onafhankelijkheid is. Als dat echter betekent dat de regio uit de Europese Unie zou stappen dan daalt dit aantal.

Bekijk beelden: