De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag de slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2001 herdacht.

Obama, vicepresident Joe Biden en hun beider vrouwen namen om 08.46 uur (lokale tijd) een minuut stilte in acht in de tuin van het Witte Huis.

Twaalf jaar geleden boorde zich op dat tijdstip één van de vier gekaapte vliegtuigen in de noordelijke toren van het World Trade Center.

Bij de aanslagen door moslimterroristen kwamen in totaal bijna 3000 mensen om het leven. Kort na het eerste toestel, vloog een tweede toestel tegen de zuidelijke toren van het WTC. Een derde vliegtuig raakte de westkant van het Pentagon in Washington. Het laatste gekaapte toestel stortte neer in een veld in de staat Pennsylvania.

Namen

Bij de herdenking in New York klonken doedelzakken, bellen en de namen van slachtoffers die de aanslagen op de Twin Towers van zowel 2001 als 1993 niet overleefden.

Meer dan duizend mensen hadden zich op Memorial Plaza in Manhattan verzameld. Onder anderen oud-burgemeester Rudolph Giuliani en zijn opvolger Michael Bloomberg waren aanwezig. Sinds vorig jaar geldt de traditie dat hoogwaardigheidsbekleders geen toespraken meer houden.

Nieuwe torens

Aan weerszijden van het Memorial Plaza naderen twee nieuwe wolkenkrabbers hun voltooiing. Daarnaast staat het One World Trade Center, dat met 541 meter binnenkort het hoogste gebouw zal zijn van het westelijk halfrond.

De hele dag van Obama stond woensdag in het teken van de herdenkingen. Hij bracht onder meer een bezoek aan een herdenkingsceremonie bij het Pentagon. Daar herdacht hij ook de vier omgekomen Amerikanen, onder wie de ambassadeur, die omkwamen bij de aanslag op de Amerikaanse ambassade in de Libische stad Benghazi op 11 september vorig jaar.

Precies een jaar na deze aanslag ontplofte woensdag een autobom naast het ministerie van Buitenlandse Zaken in Benghazi. Het gebouw raakte hierbij beschadigd, maar er raakte niemand gewond.

Bekijk beelden van de herdenking:

Herdenking 9/11

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag de slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2001 herdacht. © AFP
Obama, vicepresident Joe Biden en hun beider vrouwen namen om 08.46 uur (lokale tijd) een minuut stilte in acht in de tuin van het Witte Huis. © AFP
Twaalf jaar geleden boorde zich op dat tijdstip één van de vier gekaapte vliegtuigen in de noordelijke toren van het World Trade Center. © AFP
Rudy Giuliani, toenmalig burgemeester van new York ten tijde van de aanslagen, samen met de huidige burgemeester Michael Bloomberg. © AFP
Bij de aanslagen door moslimterroristen kwamen in totaal bijna 3000 mensen om het leven. © AFP
Showkatara Sharif, uit Virginia, staat naast de ingegraveerde naam van haar overleden dochter, Shakila Yasmin. © AFP
Kayla Fallon bezoekt het 9/11-monument. Haar vader, William Fallon, kwam om in Tower One toen Kayla acht jaar was. © AFP
Naasten van mensen die omkwamen in het World Trade Center leggen bloemen bij het 9/11 Memorial. © AFP
Familieleden van Jason Defazio, die omkwam in Tower One, bezoeken het 9/11-monument. © AFP
Een naaste van een overledene maakt met houtskool een reliëftekening van een ingekerfde naam. © AFP
Brandweermannen Andrew Esposito (l)en zijn broer Michael Esposito (r) herdenken hun vader, Michael A. Esposito. © AFP
Familie van brandweerman James Crawford heeft een foto geplaatst bij zijn ingekerfde naam. © AFP
President Barack Obama legt een krans bij het Pentagon. © AFP
Een familielid van iemand die omkwam bij 9/11 huilt in het buurt van het Pentagon. © AFP
Bij de aanslagen op 11 september 2001 werden beide torens van het World Trade Centre volledig verwoest.