De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad hebben in het afgelopen anderhalf jaar zeker acht massamoorden gepleegd. Ook de rebellen hebben zich daaraan zeker één keer schuldig gemaakt.

Dat stelt een speciale commissie van de Verenigde Naties die schending van mensenrechten onderzoekt woensdag in een rapport dat in handen is van Reuters

Volgens de commissie zijn op het Syrische slagveld "ongestraft bloedbaden aangericht". Negen andere vermeende massamoorden worden nog onderzocht.

In het twee jaar durende conflict zijn volgens de VN-onderzoekers door alle partijen gruwelijke oorlogsmisdaden gepleegd. Tot nu toe zijn zeker 100.000 dodelijke slachtoffers gevallen in de Syrische burgeroorlog. 

De Syrische overheidstroepen hebben volgens de onderzoekers niet alleen burgers uitgemoord, maar ook ziekenhuizen gebombardeerd en andere oorlogsmisdaden gepleegd in de strijd om gebied terug te veroveren.

Executies

De rebellen, waaronder buitenlandse islamitische strijders, hebben zich eveneens schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, waaronder executies, gijzelneming en het bestoken van woonwijken.

"De daders van deze schendingen en misdaden, aan beide kanten, handelen in strijd met het internationale recht", zegt hoofdonderzoeker Paulo Pinheiro. "Ze hoeven vooralsnog niet te vrezen dat ze ter verantwoording worden geroepen. Maar het is noodzakelijk dat ze voor een rechtbank verschijnen."

Het rapport behandelt niet de vermeende aanval met zenuwgas van 21 augustus, waabij volgens Amerikaanse cijfers ruim 1.400 doden vielen. Het VN-rapport over deze kwestie wordt naar verwachting maandag gepresenteerd.

Vluchtelingen

Het uit twintig onderzoekers bestaande team sprak met honderden vluchtelingen, overlopers en andere betrokkenen in de regio en in Genève. De toegang tot Syrië zelf werd de onderzoekers ontzegd, ondanks herhaalde verzoeken.

De onderzoekers roepen andere landen op om te stoppen met het leveren van wapens aan de partijen in Syrië, "omdat het risico groot is dat er oorlogsmidaden mee worden gepleegd."

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij