Het rapport van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties die in Syrië een vermeende gifgasaanval hebben onderzocht, wordt maandag verwacht.

Dit zei de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, woensdag tegen de Duitse radio. Luxemburg is één van de tien niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad.

''Naar mijn informatie komt het rapport van de inspecteurs maandag'', zei Asselborn desgevraagd. Hij riep de vijf permanente leden van de raad (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS) op te proberen gezamenlijk op te treden ten aanzien van Syrië.

Een diplomatieke oplossing lijkt daarbij de voorkeur te hebben. De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag bij de Verenigde Staten (VS) opgeroepen om af te zien van het gebruik van geweld om het plan van internationaal toezicht op chemische wapens te laten lukken.

Maar de Amerikaanse president Barack Obama vindt het te vroeg om te stellen dat het plan om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen, succesvol zal zijn.

Druk

De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat het regeringsleger van president Bashar al-Assad achter de aanval met zenuwgas op 21 augustus zitten en wil Syrië daarvoor straffen. Volgens Amerikaanse cijfers kwamen daarbij ruim 1.400 mensen om het leven.

Obama zei in een toespraak in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) nog dat hij de druk op Syrië vasthoudt door een militaire interventie niet uit te sluiten. Een militaire actie zou ''Assad twee keer doen nadenken over een aanval met chemische wapens''.

Asselborn hoopt dat de discussie over Syrische chemische wapens de aandacht niet afleidt van het lijden van de Syrische bevolking.

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij