
Obama vraagt Congres nog niet te stemmen over Syrië
De Amerikaanse Senator Carl Levin heeft dinsdag gezegd dat Obama wil afwachten hoe serieus Rusland en Syrië zijn met het voorstel dat Damascus zijn chemische wapens onder internationaal toezicht laat stellen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry overlegt daarover donderdag met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in de Zwitserse stad Genève, melden Amerikaanse overheidsfunctionarissen.
Kerry en Lavrov zullen proberen tot overeenstemming te komen over de resolutie voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin wordt afgesproken dat Syrië zijn chemische wapens opgeeft.
Kerry zei eerder op dinsdag dat hij wacht op de precieze Russische voorstellen, zodat de Amerikaanse regering zich daar een oordeel over kan vormen.
Geweld
De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag bij de VS opgeroepen om af te zien van het gebruik van geweld om het plan van internationaal toezicht op chemische wapens te laten lukken.
''Het is moeilijk voor welk land ter wereld ook om zich te ontwapenen als een ander land zich voorbereid op militaire interventie'', zei Poetin. ''We zullen zowel met Syrië als met onze Amerikaanse partners samenwerken. Ik hoop dat dit een goede stap is richting een vreedzame oplossing voor de crisis.''
OPCW
Syrië heeft aangekondigd toe te willen treden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat het de internationale gemeenschap toegang geeft tot alle opslagplaatsen, de productie staakt en afstand doet van alle chemische wapens.
Volgens het Amerikaanse persbureau AP vindt de minister dat Syrië meer moet doen dan alleen het verdrag ondertekenen, wil het land een Amerikaans ingrijpen voorkomen. Kerry hoopt dat het Syrische regime, in het belang van de vrede, verdere maatregelen treft.
Veiligheidsraad
De Veiligheidsraad zou dinsdagavond al in spoedzitting bijeenkomen over het Russische voorstel, maar Moskou trok het verzoek daartoe later in. De permanente leden moeten het eerst eens worden over de resolutie.
Dat zijn naast Rusland en de Verenigde Staten ook China, Frankrijk en Groot-Brittannië. De vijf landen hebben vetorecht. Rusland en China blokkeerden tot dusver militair optreden tegen Damascus.
Volgens het Witte Huis hebben Obama, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron eerder dinsdag in een telefonisch overleg afgesproken om nauw samen te werken met Rusland en China.
Kloof
Frankrijk wilde in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie indienen die de regering in Damascus op straffe van een militaire aanval tot de openlijke ontwapening dwingt. Tussen het Russische plan en de Franse ontwerpresolutie gaapt echter nog een flinke kloof.
Cameron vindt dat er in de resolutie een deadline moet staan. Ook moet hierin volgens hem worden vastgelegd hoe de controle wordt uitgevoerd, en wat de consequenties zijn als Syrië zich niet aan de afspraken houdt.
Verantwoordelijk
De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat de troepen van president Bashar al-Assad achter de aanval met zenuwgas op 21 augustus zitten en wil Syrië daarvoor straffen. Volgens Amerikaanse cijfers kwamen bij de chemische aanval ruim 1.400 mensen om het leven.
Rusland op zijn beurt wil pertinent niet dat het Syrische regime verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanval. Ook is Moskou tegen geweld als middel om de afspraken af te dwingen, als Syrië zich niet aan zijn beloften houdt.
Assad heeft steeds ontkend dat zijn regime achter de aanval zat en zegt bovendien niet over chemische wapens te beschikken.
Verklaring G20
Sinds vrijdag hebben 33 landen een verklaring getekend die Syrië veroordeelt voor de inzet van chemische wapens. Dat heeft het Witte Huis dinsdag laten weten.
Maandag stond de teller nog op 25. In de verklaring wordt opgeroepen tot ''een sterke internationale reactie''. De verklaring werd opgesteld bij de G20 vorige week door de VS en tien andere landen, om internationale steun te krijgen voor een militaire actie tegen Syrië.