Syrië wil toetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. 

Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, dinsdag gezegd, zo meldt het Russische persbureau Interfax.

OPCW-lidstaten zijn verplicht hun voorraden aan chemische wapens onder toezicht van de internationale organisatie te vernietigen.

Moualem zei dan ook dat het de internationale gemeenschap toegang geeft tot alle opslagplaatsen, de productie staakt en afstand doet van alle chemische wapens.

Syrië omarmt daarmee een Russisch voorstel van die strekking om Amerikaanse luchtaanvallen te voorkomen. Volgens de Russische premier Poetin werkt dat plan alleen als de Amerikanen afzien van geweld.

Spoedzitting afgelast

Het bericht volgt op het nieuws dat de VN-Veiligheidsraad dinsdagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd in spoedzitting bijeen zou komen om achter gesloten deuren over Syrië te praten.

Die spoedzitting is inmiddels afgelast. Rusland heeft het verzoek ingetrokken, omdat de vetomachten, waaronder Rusland en de Verenigde Staten (VS), het eerst eens moeten worden over een resolutie waarin het Russische voorstel is uitgewerkt.

Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS hebben als permanent lid vetorecht. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering, en China blokkeerden tot dusver militair optreden tegen Damascus.

Geen voorstander

Rusland is in dit stadium geen voorstander van een bindende resolutie die het toezicht op de voorraad chemische wapens van Syrië in een vastomlijnd kader plaatst. Dat heeft de Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken gezegd na een telefonisch onderhoud met zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Lavrov liet zelf alvast weten dat een resolutie waarin het Syrische regime verantwoordelijk wordt gehouden voor het gebruik van chemische wapens onacceptabel is. Moskou gaat een ontwerpverklaring voorleggen waarin Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht worden geplaatst.

De Syrische Nationale Coalitie, het belangrijkste Syrische oppositieverbond, ziet niets in het Russische ontwapeningsplan. President Bashar Assad wil volgens de SNC slechts tijd kopen. De tegenstanders van Assad keken uit naar een militaire aanval op het regime, in de hoop dat die de kansen in de slepende burgeroorlog in hun voordeel zou doen keren. 

Angel uit crisis

De toetreding van Syrië kan de angel uit de internationale crisis om militair ingrijpen nemen, want als Syrië lid wordt, is de internationale gemeenschap verzekerd van internationaal toezicht op de Syrische chemische wapens.

De OPCW is opgericht door een internationaal verdrag, de Chemische-Wapensconventie (CWC), die op 29 april 1997 in werking trad. De OPCW is de enige internationale organisatie die apart is opgericht voor de algehele afschaffing van een hele categorie massavernietgingswapens.

Naast een "wereld vrij van chemische wapens" wil de OPCW ook de internationale samenwerking bij het vreedzame gebruik van de chemische wetenschap bevorderen.

Er zijn tot nu toe 189 staten lid van de OPCW, waaronder alle Europese landen, alle permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en alle NAVO-landen. Alleen Noord-Korea, Myanmar, Zuid-Sudan, Angola, Israël, Egypte en, nu nog, Syrië zijn nog geen lid.

Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij