In India zijn dinsdag vier mannen schuldig bevonden aan het verkrachten en vermoorden van een 23-jarige studente in New Delhi.

Een jonge vrouw werd door meerder mannen verkracht in een rijdende bus.

De vrouw werd na de verkrachting in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. Toen haar toestand verslechterde werd zij overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore dat gespecialiseerd is in orgaantransplantaties. Uiteindelijk is ernstig orgaanfalen haar echter fataal geworden, aldus het ziekenhuis. Ze had ernstig hersenletsel opgelopen en infecties in haar longen en buik.

De zaak leidde in december 2012 tot grote protesten in het land, omdat de verkrachting een voorbeeld was van de slechte positie van vrouwen in India.

Straffen

De straffen worden waarschijnlijk woensdag bekend gemaakt. De vier mannen, Mukesh Singh, Vinay Sharma, Akshay Thakur en Pawan Gupta, staat mogelijk de doodstraf door ophanging te wachten. De advocaten hebben al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

In totaal bestond de groep verdachten uit zes man. Eén van de mannen pleegde eerder zelfmoord in zijn cel. De zesde minderjarige verdachte werd eerder veroordeeld tot een lage straf. 

De mannen lokten de vrouw en een vriend in de bus, die buiten dienst in New Delhi reed. Terwijl ze de mannelijke vriend in bedwang hielden, werd de vrouw meermaals verkracht. Vervolgens werd ze ernstig mishandeld met een stalen buis, wat leidde tot interne bloedingen. De vrouw overleed twee weken later.

Bekijk beelden: