Als de Verenigde Staten niet reageren op de gifgasaanval in Damascus door de Syrische regering, dan is de veiligheid van het Amerikaanse volk in gevaar.

Dat zegt Susan Rice, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, maandag tijdens een persconferentie.

De kans zou namelijk bestaan dat terroristen in Syrië chemische wapens kunnen verkrijgen als Assad door blijft gaan met het gebruik ervan.

Een terroristenorganisatie zoals al-Qaeda zou deze wapens kunnen gebruiken tegen het Amerikaanse volk, meent Rice.

Omliggende landen

"Als we niet reageren, dan is de kans dat de regering van de Syrische president Bashar al-Assad weer een aanval zal gaan plegen op haar volk. Maar ook omliggende landen zoals Turkije, Libanon en onze bondgenoten van Israël  zullen doelwitten worden",  aldus Rice.

"Als we Assad nu niet laten stoppen met het gebruik van chemische wapens, dan zullen terroristen ze uiteindelijk ook in handen krijgen. De dag dat ze ingezet worden tegen de Amerikaanse bevolking komt dichterbij, zolang ze gebruikt worden in Syrië."

Kleinschalig

De VS moeten daarom een kleinschale aanval inzetten tegen het Syrische regime, zodat Assad volgens Rice geen chemische wapens meer in kan gaan zetten. "Dit wordt geen Irak of Afghanistan. Ik verzeker dat er geen soldaat een voet aan de grond van Syrië zal zetten."

Rice wil ook een signaal geven aan landen als Noord-Korea en Iran, landen die ervan worden verdacht dat ze kernwapens aan het ontwikkelen zijn. "Ze moeten zich realiseren dat de VS altijd actie zal ondernemen tegen landen die dit soort wapens inzetten",  zegt ze.

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij