De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bedoelde maandag niet letterlijk dat er geen aanvallen op Syrië komen als het regime 'snel' al zijn chemische wapens zou opgeven.

Kerry's ministerie verduidelijkte later maandag dat het aanbod dat hij uitsprak tijdens een persconferentie met zijn Britse collega William Hague in Londen, niet letterlijk bedoeld was. Het was een commentaar waarop de minister geen serieus antwoord verwacht.

''Minister Kerry maakte een retorisch commentaar over de onmogelijkheid en onwaarschijnlijkheid dat Assad de chemische wapens overdraagt die hij ontkent te gebruiken."

"De minister wilde alleen maar zeggen dat de wrede dictator met een historie aan leugens en gesjoemel met feiten niet kan worden vertrouwd als het om chemische wapens gaat (..) '', zette het ministerie uiteen.

Aanvallen

Kerry leek te zeggen dat Washington bereid is van aanvallen af te zien als de Syrische president Bashar al-Assad binnen een week zijn chemische wapens aan de internationale gemeenschap overdraagt.

De Amerikaanse bewindsman zei op bezoek in Londen voorts dat alleen Assad, diens broer Maher en nog een generaal aan de chemische wapens van Syrië kunnen komen. Zij zijn volgens Kerry daarom verantwoordelijk voor gifasaanvallen rond Damascus op 21 augustus die meer dan 1.400 mensen van het leven hebben beroofd.

Elitekorps

Maher al-Assad is onder meer het hoofd van de Republikeinse Garde, een elitekorps dat als de lijfwacht van het regime geldt. Hij is volgens waarnemers de militaire man van de clan en gaat meedogenloos te werk. Mede door zijn geweld zouden de betogingen van 2011 zijn uitgemond in een bloedige burgeroorlog.

Bronnen bij de Duitse geheime dienst stelden dat afgeluisterde gesprekken vanaf een Duits schip in de oostelijke Middellandse Zee erop wijzen dat militairen maandenlang om het gebruik van chemische wapens hebben gevraagd. Dat werd echter telkens afgewezen door Assad, meldden Duitse media.

Lavrov

Hoewel de oproep van Kerry aan het adres van Assad om chemische wapens te overhandigen niet serieus bedoeld was, heeft diens Russische collega Sergej Lavrov Syrië maandagmiddag wel opgeroepen om het chemische wapenarsenaal onder internationaal toezicht te plaatsen. 

Opvallen genoeg liet Syrië weten het voorstel te verwelkomen om zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te laten stellen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, maandag laten weten in Moskou, waar hij heeft gesproken Lavrov.

Moualem drukte de hoop uit dat met het voorstel een militaire actie tegen Syrië door de VS kan worden voorkomen. Hij zei echter niet met zo veel woorden dat Syrië het voorstel heeft geaccepteerd.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle steunt het 'ultimatum'. Volgens hem zou het ''een grote stap voorwaarts'' zijn als de chemische wapens in Syrië niet meer zijn in te zetten. Hij tekende wel aan dat hij niet veel hoop heeft dat het regime van Bashar al-Assad zijn chemische wapens onder internationale controle laat stellen.

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië