Het zeilschip Astrid, dat eind juli op de rotsen voor de Ierse kust liep en zonk, wordt waarschijnlijk deze week geborgen. Dat zegt Ineke de Kam, die met haar man Pieter eigenaar van het schip is.

Het echtpaar is maandag onderweg naar het schip. Een contract met een bergingsbedrijf is inmiddels getekend, bevestigt De Kam. "Waarschijnlijk wordt deze week gestart met het bergen."

De 42 meter lange Nederlandse tweemaster verging voor de Ierse kust, in de buurt van Cork. Dertig mensen moesten van het 95 jaar oude schip worden gehaald nadat het op de klippen was gelopen en brak.

Het stel verwacht over twee weken terug in Nederland te zijn en dan meer te kunnen zeggen over of en hoe het schip naar Nederland wordt gebracht.

Cork

Omroep Zeeland meldde eerder dat het schip na berging op een ponton naar Cork wordt vervoerd. Daar zou de Ierse kustwacht het schip inspecteren om de oorzaak van de schipbreuk te achterhalen.

De Kam liet de regionale omroep vorige week nog weten te verwachten dat het schip over vier weken naar Vlissingen kan worden vervoerd. Het is onduidelijk of het schip nog te redden is.