De Syrische president Bashar al-Assad kan een Amerikaanse aanval op zijn land voorkomen als hij op korte termijn alle chemische wapens overhandigt aan de internationale gemeenschap.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag gezegd op een persconferentie met zijn Britse collega William Hague.

Een Amerikaanse aanval kan volgens Kerry uitblijven wanneer Assad zijn vermeende chemische arsenaal binnen een week afstaat. Maar hij zei er direct bij dat hij niet verwacht dat Assad zoiets zal doen.

Volgens Kerry is het bewijs overtuigend dat de troepen van Assad achter de aanval met zenuwgas van 21 augustus zitten. Bij die aanval kwamen volgens Amerikaanse cijfers ruim 1.400 mensen om het leven. 

'Geen bewijs'

Assad ontkende zondag in gesprek met CBS dat hij verantwoordelijk is voor de aanval. "Er is geen bewijs dat ik chemische wapens heb gebruikt tegen mijn eigen volk."

Het Amerikaanse Congres stemt op korte termijn over de militaire actie. Hague zei maandag dat de Verenigde Staten op Britse diplomatieke steun kan rekenen, ondanks het feit dat Groot-Brittannië zelf niet zal deelnemen aan een aanval.

Steun aan terroristen

Rusland en Syrië hebben de Verenigde Staten maandag opgeroepen om af te zien van een aanval en te proberen om op diplomatieke wijze een oplossing te vinden voor het conflict.

In Moskou ontmoetten de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Syrische collega Walid al-Moualem elkaar. Beide partijen wijzen met de beschuldigende vinger naar de rebellen in Syrië en zeggen niet te snappen dat Obama de 'terroristen' wil helpen.

"We vragen onszelf af waarom Obama diegenen steunt die in 2001 het World Trade Centre in New York hebben opgeblazen", zei al-Moualem. De minister bracht in Moskou ook het dankwoord over van Assad, die de Russische president Poetin dankt voor de steun die hij van Rusland ontvangt. 

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij