Het bewijs dat de Verenigde Staten zeggen te hebben over een vermeende gifgasaanval in Syrië is niet 100 procent waterdicht.

Dat zei de Amerikaanse stafchef Denis McDonough van het Witte Huis zondag in een interview met CNN.

Volgens McDonough is een gezond verstand voldoende om te weten dat het regime een gifgasaanval in Damascus heeft uitgevoerd.

''Hebben we een foto of onweerlegbaar bewijs nodig als we een redelijke twijfel hebben? Het is geen rechtbank. En zo werken inlichtingen niet'', aldus McDonough. ''Niemand weerlegt de inlichtingen en niemand twijfelt aan de inlichtingen.''

Irak

Als het Congres een militaire actie in Syrië niet steunt, dan moedigt dat volgens de stafchef Syrië en Iran aan om massavernietigingswapens te ontwikkelen. Het ingrijpen zou niet te vergelijken zijn met dat in Irak of Afghanistan, omdat de VS daar ''hun lesje hebben geleerd''.

De stafchef spreekt zondag in talkshows op vijf Amerikaanse zenders om de bevolking achter het Syriëbeleid te krijgen. Maandag geeft president Barack Obama interviews, voordat hij dinsdag een toespraak geeft over mogelijk militair ingrijpen in Syrië.

Assad

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zondag in een interview met CBS News nogmaals ontkend dat hij achter de gifgasaanval zit.

Hij stelt niets van de aanval af te weten, zo meldt de zender. De president kan bevestigen noch ontkennen dat zijn regime chemische wapens bezit.

Denktank

De Amerikaanse denktank 'The Bipartisan Policy Center' heeft maandag een rapport gepubliceerd waarin staat dat terreurorganisatie al-Qaeda een opleving kan beleven als de verwante groepering Nusra Front in Syrië successen blijft boeken. 

Het Nusra Front is een van de meest succesvolle groeperingen in Syrië die vechten tegen het regime van Assad. 

''Er zijn veel plekken op de wereld waar al-Qaeda het niet zo goed doet, maar in Syrië doen ze het duidelijk heel goed'', zegt Peter Berger, een van de auteurs van het rapport. ''In zekere zin staat of valt al-Qaeda in Syrië.''

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij