Pakistaanse president treedt na volle termijn af

Met zijn aftreden zondag is Asif Ali Zardari de eerste democratisch gekozen president in de geschiedenis van Pakistan die zijn termijn heeft volgemaakt. 

Zardari onderging zijn afscheidsceremonie glimlachend. Zijn opvolger, Mamnoon Hussain, wordt maandag beëdigd.

Zardari kwam aan de macht na de moord op zijn vrouw, ex-premier Benazir Bhutto, in 2007. Hij kreeg lof voor het volmaken van zijn termijn in een vijandige politieke omgeving evenals voor zijn stevige optreden tegen islamitische opstandelingen.

Desalniettemin verminderden slecht economisch beleid en het feit dat hij faalde de energiecrisis aan te pakken zijn populariteit, aldus analisten. Problemen met de elektriciteitsvoorziening schaadt de Pakistaanse economie ernstig en sommige Pakistanen zit tot wel twintig uur per dag zonder stroom.

In een interview dat maandag op televisie wordt uitgezonden geeft Zardari toe dat er kansen verloren zijn gegaan en dat het economisch beleid beter had gekund.

"Er had meer gedaan kunnen worden." Zardari maakte duidelijk dat hij geen ambities heeft om in de toekomst een andere regeringspost te bekleden. Hij zei zijn partij te willen helpen, die grote verliezen leed bij de verkiezingen van mei.

Lees meer over:
Tip de redactie