De Verenigde Staten sluiten niet uit terug te keren naar overleg in de VN-Veiligheidsraad over de Syrië-crisis. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag gezegd in Parijs.

Volgens Kerry heeft president Barack Obama nog geen besluit genomen. Het is volgens hem mogelijk dat de VS alsnog een VN-resolutie proberen te krijgen, zodra de VN-inspecteurs die in Syrië onderzoek hebben gedaan hun rapport af hebben.

De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken gedreigd met een militaire actie buiten de VN-Veiligheidsraad om. Obama heeft aan het Congres goedkeuring gevraagd voor een aanval. Veel landen, waaronder Europese bondgenoten, willen dat de Veiligheidsraad het laatste woord heeft, hoewel die tot op heden verdeeld was.

Kerry noemde een internationale militaire actie tegen Syrië ''ook een teken voor Iran en Hezbollah". Anders zouden zij, net als de Syrische president Bashar-al Assad, kunnen denken dat het geen consequenties heeft, als als een land internationaal verboden wapens inzet, legde Kerry uit.

Mocht het tot een Amerikaanse aanval op Syrië komen, dan waarschuwen de VS hun bondgenoot Israël uren van tevoren, liet een Israëlische officier zondag weten. Israël is van plan om antiraketsystemen op te stellen en de strijdkrachten in staat van paraatheid te brengen, als Obama groen licht geeft voor een militaire actie.

Overzicht: Gebeurtenissen in Syrië l Alle berichten over Syrië

Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin l VS zetten VN opzij