
'VS willen aanval van drie dagen op Syrië'
Dat meldt Los Angeles Times op basis van overheidsbronnen zondag.
De Amerikanen willen eerst met raketten schieten om de volgende dagen de gemiste doelwitten aan te vallen. Ook zouden er plannen zijn om het aantal plekken die de VS willen aanvallen te verhogen. Aanvankelijk wilden de VS vijftig plekken aanvallen. Daarbij overweegt het Pentagon bommenwerpers te gebruiken, naast de vier schepen die al klaar liggen in de Middellandse Zee.
Een anonieme officier vertelt aan de krant dat er 'meerdere salvo's en een evaluatie na iedere aanval' komt. "De hele operatie zal niet meer dan drie dagen duren en er komt een signaal als we klaar zijn."
Obama zal maandag interviews aan zes Amerikaanse zenders geven over Syrië. Dat heeft het Witte Huis zaterdag bekendgemaakt. Een vraaggesprek met de president is onder meer te zien op Fox, CNN en CBS.
De Amerikaanse president vindt dat het gebruik van gifgas bij Damascus - dat volgens hem het werk was van de Syrische regering - niet onbestraft kan blijven. Hij heeft het Congres om toestemming gevraagd voor een dergelijke aanval. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemmen hier waarschijnlijk woensdag over.
Bashar al-Assad
De Syrische president Bashar al-Assad heeft nog geen sluitende bewijzen gezien dat er ruim 2 weken geleden bij een aanval bij Damascus gifgas is gebruikt. Als dat toch het geval is geweest, is het regeringsleger daaraan niet schuldig, heeft Assad in een interview met de Amerikaanse zender CBS in Damascus gezegd.
De president waarschuwt dat zijn bondgenoten militaire acties van de Verenigde Staten naar aanleiding van de vermeende gifgasaanval kunnen vergelden.
Iran
De nieuwe Iraanse minister van buitenlandse zaken noemde een mogelijke militaire aanval door de Verenigde Staten op Syrië zondag illegaal. Mohammad Javad Zarif zei tijdens een bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad dat militair ingrijpen in strijd is met het handvest van de Verenigde Naties. Zarifs bezoek lijkt een teken dat de banden tussen Iran en Irak, beiden gekant tegen militair ingrijpen in Syrië, steviger worden.
Iran is in de regio de grootste bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad, wiens regime ook goede betrekkingen met Rusland onderhoudt.
Irak
Irak neemt officieel een neutraal standpunt in het conflict in, maar de sjiitische leiders vrezen de soennitische extremisten, onder wie leden van de Iraakse tak van al-Qaeda, die in Syrië meevechten.
Irak heeft meermalen opgeroepen tot een politieke oplossing van het conflict. De VS op hun beurt dringen er al maanden bij Irak op aan om meer te doen om Iraanse vliegtuigen met mogelijk wapens voor Syrië niet in zijn luchtruim toe te laten. Irak zegt controles te hebben uitgevoerd en niets te hebben aangetroffen.