Amerika raadt de eigen burgers aan af te zien van 'niet essentiële reizen' naar het zuidoosten van Turkije. Er zou sprake zijn van dreigementen aan het adres van Amerikaanse regeringsfaciliteiten en personeel. 

Dat stelt de Amerikaanse ambassade in Turkije vrijdagmiddag op de website.

Het Amerikaanse consulaat in de miljoenenstad Adana heeft toestemming gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om een groot deel van de staf en familieleden terug te trekken. 

''Amerikaanse burgers die naar Turkije reizen of er verblijven, moeten waakzaam zijn voor potentieel geweld. We dringen erop aan dat Amerikaanse burgers demonstraties en grote bijeenkomsten vermijden. Zelfs betogingen die bedoeld zijn als vreedzaam protest, kunnen escaleren in geweld", stelt de ambassade.

Nederlanders

De Nederlandse militairen die voor de Patriot-missie in Turkije verblijven, zijn niet in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De Nederlanders zijn in Turkije om met hun luchtverdedigingssystemen Adana te beschermen. Zij zijn gestationeerd op een Amerikaanse basis.

"Wij hebben deze Amerikaanse informatie ook gekregen. Het dreigingsniveau wordt continu in de gaten gehouden. Maar de militairen zitten op een goed beschermde basis", aldus een woordvoerster tegen NU.nl.

"Onze troepen zijn daar tot januari om Adana te beschermen en er is zeker geen sprake van dat ze vanwege deze dreiging worden teruggetrokken."

Libanon

Eerder heeft de Amerikaanse overheid diplomaten van wie de aanwezigheid in Libanon 'niet essentieel' is, de opdracht gegeven om het land te verlaten. Dat meldt persbureau AP vrijdag.

De nieuwe besluiten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgen op de discussie over een eventueel Amerikaans militair ingrijpen in het naastgelegen Syrië. 

Het Amerikaanse congres beslist waarschijnlijk volgende week over een aanval op het regeringsleger van president Bashar al-Assad, als vergelding voor de vermeende gifgasaanval die zijn troepen op 21 augustus hebben uitgevoerd. Daarbij vielen volgens Amerikaanse gegevens ruim 1.400 doden.

Hezbollah

Hezbollah, de militaire beweging die strijdt aan de kant van Assad, is hoofdzakelijk gevestigd in Libanon en kan in het geval van een aanval Amerikanen als een doelwit zien. 

In een nieuw reisadvies dat Washington vrijdag uitvaardigde voor Libanon valt te lezen dat de overheid stafleden heeft opgedragen om de hoofdstad Beiroet te verlaten. Ook Amerikaanse burgers die in het land verblijven wordt aangeraden om te vertrekken.