De Egyptische regering heeft besloten de Moslimbroederschap als een officieel geregistreerde non-gouvernementele organisatie te ontbinden. 

Dat bevestigde een regeringsmedewerker vrijdag tegenover persbureau ReutersVolgens het Egyptische dagblad Al-Akhbar wordt de beslissing volgende week echter wereldkundig gemaakt. 

De regering handelt op rechterlijk advies. De Autoriteit van Staatscommissarissen (SCA) oordeelde onlangs dat de Moslimbroederschap buiten de wet om heeft geopereerd en daarmee de titel ngo heeft verspeeld. 

De SCA adviseerde de Moslimbroederschap niet langer als ngo aan te merken. Ook zou haar hoofdkantoor in Caïro moeten worden gesloten. 

Sinds het leger op 3 juli de islamist Mohammed Morsi als president afzette zijn de leiders van de Moslimbroederschap opgejaagd wild. Honderden prominente leden zijn opgepakt en zitten vast, veelal op verdenking van het aanzetten tot geweld. Morsi zelf wordt sinds de machtsgreep van het leger vastgehouden op een geheime plaats. 

Verboden

De Moslimbroederschap bestaat al sinds 1928, maar was decennialang verboden en bleef noodgedwongen ondergronds. De beweging werd soms wat vrijheid gegund, maar de leiders moesten vaak vrezen voor arrestatie en jarenlange hechtenis. Na de val van Hosni Mubarak in 2011 kwam de beweging aan de macht en werd Morsi president. 

Ook voor Morsi's val moest zijn islamistische organisatie zich nog voortdurend voor de rechter verweren. Al haar hele bestaan is de status van de Moslimbroederschap onduidelijk. Dat nodigt tegenstanders keer op keer uit haar bestaan en handelen voor de rechter aan te vechten. 

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte