De piraterij voor de kust van Somalië lijkt te verdwijnen. In 2013 is er nog geen enkele succesvolle overval op of een kaping van een schip geweest, concludeert het bureau van de VN dat zich met misdaad bezighoudt. 

Het Bureau tegen Drugs en Misdaad van de VN (Unodc) stelde woensdag in een rapport dat kapingen op zee elders in de wereld toenemen, maar rond SomaIië en in de regio Oost-Afrika nemen ze juist sterk af.

De piraterij was in 2011 nog goed voor circa 114 miljoen euro of 15 procent van het bruto binnenlands product van het straatarme en chaotische Somalië. Dit jaar lijkt deze inkomstenbron weg te vallen. De zeeroverij is ondermijnd door internationale actie om de scheepvaart te beschermen.

Ook het wegvallen van steun 'thuis' voor de zeeroverij speelt een rol. Andere factoren zijn de traagheid van de onderhandelingen over het losgeld voor gekaapte goederen of mensen en het feit dat veel piraten uiteindelijk nauwelijks geld aan het hele avontuur overhouden.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van UNODC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Hindernis

De beveiliging van schepen blijkt een belangrijke hindernis voor zeerovers. Volgens de Unodc durven de piraten nu niet eens meer toe te slaan in wateren rond Somalië. Ze sloegen 8 jaar geleden nog toe op gemiddeld 109 kilometer van de Somalische kust. in 2012 was dat gemiddelde 746 kilometer.

De golf van kapingen begon in 2005 in wateren die druk door de scheepvaart worden benut. Er varen naar schatting 45.000 schepen per jaar langs Somalië dat de langste kust van Afrika heeft (3000 kilometer lang).