Atleten of sportliefhebbers die volgend jaar tijdens de Winterspelen van Sotsji acties ondernemen die kunnen worden beschouwd als 'homoseksuele propaganda' zullen niet worden bestraft.

Dat stelt de Russische president Vladimir Poetin in een interview met AP. Poetin voegt er wel aan toe dat hij niet zit te wachten op een gay pride parade tijdens de Spelen.

Twee maanden geleden ondertekende Poetin een wet die het verbiedt om informatie over homoseksualiteit te verspreiden of homoseksualiteit te promoten in Rusland. Mensen die dit wel doen riskeren een gevangenisstraf.

Dat zorgde voor grote commotie; zo eiste het IOC opheldering van de Russische autoriteiten en riep de Britse acteur Stephen Fry zelfs op tot een boycot van de Spelen die volgend jaar worden gehouden tussen 7 en 23 februari.

Ontmoeting

Poetin probeert de gemoederen nu te bedaren. Zo stelt hij een ontmoeting voor met leden uit de homoseksuele gemeenschap.

"Ik verzeker je dat ik ook werk met deze mensen. Ik reik ze soms staatsprijzen uit voor prestaties op verschillende gebieden", aldus de Russische president. "We gaan absoluut normaal met elkaar om."

Hij voegt er als voorbeeld aan toe dat Russen het werk van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski bewonderen. De legendarische componist zou homoseksueel zijn geweest.

"Eerlijk gezegd houden we niet om die reden van hem, maar wel omdat hij een groot musicus was. We houden allemaal van zijn muziek."