Het ministerie van Defensie heeft een groep verkenners naar Mali gestuurd.

Samen met collega's van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Veiligheid en Justitie onderzoeken de militairen welke bijdrage Nederland kan leveren aan de VN-missie daar, aldus het departement dinsdag.

De delegatie van ongeveer vijftien man is het afgelopen weekeinde vertrokken. Ze gaan onder meer naar de hoofdstad Bamako en een aantal andere steden.

De verkenners voeren gesprekken met onder meer de VN, mogelijke partners en lokale autoriteiten. Ze onderzoeken waar Nederland het beste een bijdrage kan leveren en hoe deze eruit moet zien. De verkenningsmissie duurt ongeveer een week.

Koenders

Het kabinet meldde begin juli dat de wenselijkheid en mogelijkheid van een bijdrage aan de VN-missie in Mali (Minusma) zouden worden onderzocht. Minusma wordt geleid door Bert Koenders, de voormalige PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Die zei onlangs het positief te vinden als Nederland een bijdrage zou leveren. ''Een rol van Nederland zou goed zijn voor Mali'', aldus Koenders. Minusma moet uiteindelijk meer dan 12.000 man sterk worden.

De PvdA heeft zich sterk gemaakt voor een bijdrage aan de missie. De Kamer lijkt een missie niet direct op voorhand af te wijzen. Een eerdere poging van het kabinet om deel te nemen aan de Europese trainingsmissie in het Afrikaanse land liep op niets uit. Het Nederlandse aanbod kwam te laat; de missie bleek al gevuld.

Najaar

Als er een Nederlandse bijdrage aan de VN-missie komt, zal die ergens in het najaar beginnen. Maar volgens een zegsman van Defensie betekent het sturen van verkenners niet automatisch dat de missie zal doorgaan.

Toeareg en aan al-Qaeda gelieerde groepen veroverden vorig jaar grote delen van het noorden van Mali. Daarop besloot Frankrijk begin dit jaar in te grijpen. Sindsdien zijn de extremisten grotendeels verdreven. Sindsdien is het redelijk stabiel. Presidentsverkiezingen verliepen eind juli rustig en oud-premier Ibrahim Boubacar Keïta werd tot president gekozen.

1 juli

Minusma is sinds 1 juli in het West-Afrikaanse land actief. De missie moet het politieke proces na de presidentsverkiezingen van deze zomer ondersteunen en de veiligheid in Mali bevorderen. Haar taak is verder de burgers ondersteunen, toezien op de naleving van de mensenrechten en de omstandigheden voor humanitaire ondersteuning van de bevolking verbeteren. Ook moet Minusma ertoe bijdragen dat ontheemden naar hun woongebied kunnen terugkeren.

Voor Minusma werken ongeveer 6000 Afrikaanse militairen. Eind dit jaar moet de missie ongeveer 11.200 militairen en 1440 politieagenten omvatten. De nieuwe manschappen en agenten komen uit onder meer Bangladesh, China, Duitsland, Zweden en Noorwegen. De VN-Veiligheidsraad besloot op 25 april unaniem tot de instelling van de vredesmacht voor Mali.