Amerikaanse autoriteiten hebben Dino Bouterse (40), de zoon van president Desi Bouterse van Suriname, donderdag gearresteerd.

Hij zal vrijdag nog aan de rechter worden voorgeleid, aldus justitie in de Verenigde Staten.

Dino Bouterse is in Panama aangehouden. Hij wordt verdacht van drugshandel. Hij zou een koffer met 10 kilo cocaïne op een commerciële vlucht naar de VS willen smokkelen. Ook zou hij in het bezit van een antitankwapen zijn.

Het nieuws werd bekend ongeveer twee uur voor de vergadering van staatshoofden van de Unie van Zuid-Amerikaanse landen in Paramaribo moest beginnen.

Volgens de Panamese krant La Prensa hielden medewerkers van de internationale politieorganisatie Interpol Bouterse aan. De Panamese regering zou hem al aan de Verenigde Staten hebben uitgeleverd.

CTU

De 40-jarige, in de Overijsselse plaats Steenwijk geboren Dino Bouterse is sinds 2010 hoofd van de Counter Terreur Unit (CTU), een van de Surinaamse veiligheidsdiensten. De status daarvan is onduidelijk. Volgens parlementariër Carl Breeveld is de unit ''grondwettelijk niet te plaatsen''.

Breeveld is geschokt door het nieuws dat Dino is opgepakt. ''Dit is een zware klap voor de president en voor het land. Ik wil weten of het een persoonlijke actie van hem is of van de CTU, maar uiteindelijk is de president verantwoordelijk'', aldus Breeveld in een eerste reactie.

Wapendiefstal

Dino Bouterse wordt niet voor het eerst in verband gebracht met criminele activiteiten. Zo werd hij in 2002 beschuldigd van diefstal van wapens van de Inlichtingendienst van Suriname. In deze zaak werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In 2005 werd hij tot acht jaar cel veroordeeld wegens internationale drugshandel en wapensmokkel. Daarvan heeft hij er drie uitgezeten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet desgevraagd weten op de hoogte te zijn van de aanhouding. ''Nederland is niet betrokken bij de arrestatie. Het is een kwestie tussen de Verenigde Staten en Suriname'', aldus een woordvoerder vrijdagavond.