De Congolese rebellenbeweging M23 heeft vrijdag een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd. Daarnaast trekken de rebellen zich terug uit het gebied bij de stad Goma, waar de afgelopen dagen zwaar werd gevochten door het leger en de rebellen. 

Dat heeft de leider van M23 bekendgemaakt.

M23-leider Bertrand Bisimwa zei dat zijn manschappen al begonnen zich terug te trekken uit Kanyaruchinya, een dorpje even ten noorden van Goma. M23 wil 'vrede een kans geven', aldus Bisimwa.

De rebellen van M23 slaagden er vorig jaar in Goma in te nemen en korte tijd te bezetten. Dat was voor de Verenigde Naties de aanleiding om een interventiemacht op poten te zetten, die de afgelopen week de strijd met M23 heeft aangebonden.

Goma ligt dicht bij de grens met Rwanda en granaten uit Congo belandden vorige week aan de andere kant van de grens. De Rwandese minister van buitenlandse zaken Louise Mushikiwabo zinspeelde er donderdag op dat Rwandese troepen in de toekomst wellicht naar Congo worden gestuurd.

Ze schreef op Twitter dat er momenteel geen Rwandese troepen in Congo zijn, en voegde het woordje 'nog' toe tussen haakjes. "Als ze er zijn zal je het weten", voegde ze er aan toe.

Volgens de Verenigde Naties bestaat M23 deels uit Rwandese militairen. Rwanda heeft meermaals ontkend de rebellenbeweging te steunen.