Het Australische leger heeft vrijdag laten weten 'een geval van mogelijk wangedrag' door militairen van een speciale eenheid in de Afghaanse provincie Uruzgan te onderzoeken. 

Dat meldt de Australische omroep ABC.

Ze zouden na een gevecht waarin vier opstandelingen werden gedood, de handen van ten minste een van hen hebben afgesneden en meegenomen naar hun basis in Tarin Kowt. Ze zouden dit hebben gedaan om vingerafdrukken te maken.

Het Australische leger laat weten dat het een gezamenlijke operatie met het Afghaanse leger betrof, gericht tegen de commandant van een opstandelingennetwerk in Uruzgan. Australische militairen moeten, indien mogelijk, van iedere tegenstander die zij doden vingerafdrukken of een irisscan maken.

Onderzoek

Eenheden beschikken over de middelen om dat in het veld te doen. Het is nog onduidelijk waarom dat in dit geval niet is gebeurd.

Maar een lid van de onderzoeksdienst van het Australische leger zou soldaten hebben verteld dat het niet uitmaakt hoe de vingerafdrukken worden verzameld, en dat het afhakken van de handen van gesneuvelden om ze op de basis te onderzoeken geoorloofd is.

Oorlogsrecht

Het verminken of misbruiken van lichamen van gesneuvelden kan een schending zijn van het oorlogsrecht.

Neil James, directeur van de Australian Defense Association, een invloedrijke denktank, zegt dat de handelwijze van de militairen gerechtvaardigd kan zijn door de omstandigheden; het zou in niets te vergelijken zijn met het urineren van Amerikaanse mariniers op de lijken van Talibanstrijders. "Als het gebeurd is, zou het ongebruikelijk zijn. Het is niet per se onwettig", zei James.

Australië heeft ruim vijftienhonderd militairen in Afghanistan. Zij vormen het grootste contingent van een niet-NAVO-lid. Australië levert ook het grootste aantal speciale elitetroepen, na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.