Topambtenaren van de Amerikaanse president Barack Obama hebben de leden van het Congres donderdag telefonisch ingelicht over de informatie van de inlichtingendienst.

De inlichtingendienst zou bewijzen hebben dat de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens heeft gebruikt.

De topambtenaren haalden meerdere bewijzen aan zoals onderschepte communicatie tussen hoge Syrische functionarissen. Ze vertelden ook dat er kort voor de aanval bij Damascus militairen werden verplaatst wat aan zou geven dat er ''iets groots zoals een chemische aanval'' zou gebeuren.

Volgens de topambtenaren lijdt het geen enkele twijfel dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de gifgasaanval vorige week in Damascus.

Frans Timmermans

Het telefonisch overleg tussen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over Syrië vindt naar verwachting vrijdagmiddag plaats.

Eerder werd bekend dat de twee elkaar donderdagavond zouden spreken, maar dat ging niet door wegens 'agendatechnische redenen in Washington', aldus een woordvoerder van Timmermans. 

Het telefoontje is een initiatief van Kerry. Timmermans liet eerder weten Kerry te vragen zo veel mogelijk informatie te delen met Nederland zodat 'een zelfstandig oordeel kan worden gevormd over wie hier de schuldige kan zijn'.

Timmermans zei donderdag al dat het kabinet zonder volkenrechtelijk mandaat waarschijnlijk geen steun zal verlenen aan eventueel militair ingrijpen in Syrië. 

Overzicht: Politieke verdeeldheid over ingrijpen Syrië

En verder:

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië