Klokkenluider Edward Snowden gebruikte de online identiteiten van hooggeplaatste officials bij de inlichtingendienst NSA om gegevens te stelen.

Dat stellen bronnen binnen Amerikaanse inlichtingendiensten donderdag tegenover NBC News.

De NSA weet nog steeds niet precies welke documenten Snowden allemaal heeft weten te bemachtigen. De voortvluchtige klokkenluider werkte bij Booz Allen Hamilton, een bedrijf dat in opdracht van de NSA werkte.

Tijdens het onderzoek naar de zaak heeft de NSA meerdere malen ontdekt dat de identiteiten van NSA-officials zijn misbruikt. Zo zou bijvoorbeeld het account van een NSA-medewerker zijn gebruikt om bestanden te downloaden, terwijl die medewerker in werkelijkheid op vakantie was.

Streng geheim

Snowden had zelf toegang tot documenten die als 'top secret' waren bestempeld. Maar door de accounts van anderen te gebruiken zou hij toegang hebben gehad tot informatie die nog strenger geheim werd gehouden.

Volgens eerdere berichten zou Snowden in totaal 20.000 bestanden op usb-sticks hebben gezet, voordat hij naar Hong Kong vluchtte. "Op een schaal van 1 tot 10 is de schade een 12", aldus een anonieme bron binnen de inlichtingenwereld tegenover NBC.

Door de documenten van Snowden wist onder meer de the Guardian onthullingen te doen over Amerikaanse spionageprogramma's als PRISM. Hem is overtreding van Amerikaanse spionagewetten ten laste gelegd. Snowden heeft tijdelijk asiel gekregen in Rusland, waar hij zich nu bevindt.

Vijf vragen over PRISM

Alles over het aftapprogramma in ons dossier