De Syrische president Bashar al-Assad heeft donderdag benadrukt dat zijn land zich zal verdedigen tegen een eventuele aanval. 

''De dreiging van directe agressie tegen Syrië zal alleen maar bijdragen aan onze diepgewortelde principes en de onafhankelijke wil van ons volk. Syrië zal zich verdedigen'', aldus Assad donderdag op de staatstelevisie.

De Syrische president reageerde op de dreigende militaire actie door westerse landen. Die houden het regime van Assad verantwoordelijk voor de inzet van chemische wapens vorige week bij Damascus. De Syrische regering ontkent chemische wapens te hebben gebruikt.

Commandant Mohammad Ali Jafari van de Iraanse revolutionaire garde heeft woensdag gedreigd dat een Amerikaanse aanval op Syrië zal leiden tot de "onmiddellijke vernietiging van Israël". Dat meldt persbureau Reuters.

Syrië, dat al decennia een bondgenoot is van Iran, kan door een Amerikaanse aanval verworden tot een "tweede Vietnam", zo stelde Jafari. 

Meer inspecties

Rusland wil dat de VN-inspecteurs in Syrië hun onderzoek niet alleen uitvoeren bij Damascus. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is het belangrijk dat, voordat de inspecteurs Syrië verlaten, ze ook een kijkje nemen in Khan al-Assal bij de stad Aleppo.

Ook de Syrische ambassadeur, Bashaar Jaafari bij de Verenigde Naties riep hier woensdag al toe op. 

In Khan al-Assal zouden rebellen in maart chemische wapens hebben ingezet, aldus Rusland. De onderzoekers van de Verenigde Naties doen momenteel onderzoek naar de vermeende gasaanvallen vorige week.

De inspecteurs kwamen ruim 1,5 week geleden aan in Syrië. Het was de bedoeling dat ze Khan al-Assal zouden bezoeken, maar daar kwam het incident bij Damascus tussen. Het is niet duidelijk of het bezoek aan Khan al-Assal nog in de planning voorkomt.

De Russen willen bovendien dat de VN-Veiligheidsraad het onderzoek van Russische experts meeweegt. Zij hebben bewijzen verzameld die volgens Rusland wijzen op de inzet van chemische wapens door de rebellen bij Khan al-Assal.

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië