Het dodental door een reeks bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad is woensdag opgelopen tot 86

Meer dan 260 mensen raakten gewond, meldden medische hulpverleners en de politie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken omschreef de aanslagen als ''terroristische explosies'', maar kwam met een veel lager dodental: 20.

Het was de bloedigste dag in Irak sinds 10 augustus. Op een religieuze feestdag kwamen toen bijna 80 mensen om het leven door aanslagen.

In Sadr City, een verarmd district met voornamelijk sjiieten in het noorden van de hoofdstad, gingen twee autobommen af, die aan zeven mensen het leven kostten. Een restauranthouder zei dat hij zag hoe een militant zijn auto voor de eetgelegenheid parkeerde en een bom liet ontploffen. ''Toen ik naar buiten ging, zag ik dat hij was verdwenen. Velen waren gewond'', aldus de eigenaar.

Het was niet onmiddellijk duidelijk wie voor de reeks aanslagen verantwoordelijk zijn, maar soennitische militanten hebben de afgelopen tijd veel aanslagen gepleegd. Afgelopen weekeinde kwamen in Irak ook al tientallen mensen om door bomaanslagen en schietpartijen. Het geweld in het land is de afgelopen maanden sterk opgelaaid.

Het land is verdeeld tussen sjiieten, soennieten en Koerden. Het geweld wordt mede aangewakkerd door de burgeroorlog in Syrië.