De Amerikaanse militair Nidal Hasan, die in 2009 een bloedbad aanrichtte op de legerbasis Fort Hood in Texas, is woensdag ter dood veroordeeld. Hasan werd vrijdag al schuldig bevonden aan de moord op dertien militairen. Dertig anderen raakten gewond.

Hasan was psychiater in het leger. Hij riep geen eigen getuigen op en stelde slechts vragen aan drie van de negentig getuigen van de aanklagers. Hasan was van mening dat de aanslag gerechtvaardigd was, omdat hij daarmee islamitische en Talibanleiders in Afghanistan en Irak zou beschermen tegen de Amerikaanse strijdkrachten.

Nu de doodstraf is opgelegd treedt er automatisch een beroepsprocedure in werking. Het kan soms tientallen jaren duren voordat dergelijke beroepszaken afgerond zijn. Voordat een militair ter dood wordt gebracht is bovendien toestemming van de president vereist. Het is sinds 1961 niet meer voorgekomen dat een militair is geëxecuteerd.

Voormalig sergeant Howard Ray zei vorige week dat met de veroordeling van Hasan 'gerechtigheid heeft plaatsgehad'. De 33-jarige Ray, die door Hasan werd beschoten, zei dat het vonnis laat zien dat het leger 'dit soort terrorisme hard aanpakt'.