Iran heeft meer dan duizend geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium die klaar voor gebruik zijn. Dat schrijft het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in een woensdag vrijgegeven rapport. 

De ontwikkeling is reden voor zorg voor het Westen, dat Iran ervan verdenkt aan een atoombom te werken.

Volgens het rapport zijn de centrifuges in een vacuüm geplaatst. Dat is normaal een van de laatste stappen voordat de machines kunnen worden aangezet. Afhankelijk van de mate van verrijking kan het verrijkte uranium worden gebruikt als brandstof voor kernreactoren of voor kernwapens.

Iran zegt dat zijn atoomprogramma louter vreedzame doeleinden dient en niet bedoeld is om een atoombom te maken.

Efficiënter

Iran heeft al zo'n vijftienduizend oudere centrifuges in gebruik. De nieuwe machines zijn drie tot vier keer zo efficiënt.

Diplomaten bij het IAEA zeiden woensdag dat de onderhandelingen met Iran over het atoomprogramma op 27 september worden hervat.

Het is het eerste beraad sinds het aantreden van de nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani. Die heeft al eerder laten weten meer openheid rond het Iraanse atoomprogramma te willen betrachten en met het Westen te willen onderhandelen.

Bij het beraad op 27 september zou het onder meer gaan om de militaire basis Parchin. IAEA-inspecteurs hebben al meerdere keren getracht toegang tot het complex te krijgen omdat daar gewerkt zou worden aan atoomwapens. Iran heeft dat steeds geweigerd.

Beelden van spionagesatellieten gaven eerder dit jaar aan dat er op de basis gebouwen zijn gesloopt en een groot terrein is geasfalteerd. Deskundigen menen dat zo sporen van nucleair materiaal en het werken ermee uitgewist werden.