Topambtenaren van Iran en het Internationaal Agenschap voor Atoomenergie (IAEA) zullen op 27 september de vastgelopen onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma hervatten. 

Dat hebben anonieme diplomaten bij het IAEA woensdag gezegd.

Het is het eerste beraad sinds het aantreden van de nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani. Die heeft al eerder laten weten meer openheid rond het Iraanse atoomprogramma te willen betrachten en met het Westen te willen onderhandelen.

Het Westen wil dat Iran stopt met de verrijking van uranium. Iran wordt ervan verdacht in het geheim aan een atoomwapen te werken. Teheran ontkent dat. Iran beweert de atoomindustrie alleen nodig te hebben voor energieopwekking en medische doeleinden.

Uitgewist

Bij het beraad op 27 september zou het onder meer gaan om de militaire basis Parchin. IAEA-inspecteurs hebben al meerdere keren getracht toegang tot het complex te krijgen omdat daar gewerkt zou worden aan atoomwapens. Iran heeft dat steeds geweigerd.

Beelden van spionagesatellieten gaven eerder dit jaar aan dat er op de basis gebouwen zijn gesloopt en een groot terrein is geasfalteerd. Deskundigen menen dat zo sporen van nucleair materiaal en het werken ermee uitgewist werden.

Rapport

Het IAEA brengt naar verwachting woensdag een nieuw rapport inzake het atoomprogramma van Iran uit. Het gaat er daarbij met name om hoeveel nieuwe moderne centrifuges voor het verrijken van uranium Iran sinds mei in gebruik heeft genomen. Het gaat dan om het type IR2-m, dat vier keer sneller werkt dan de oude centrifuges.

In het rapport staat ook meer informatie over vorderingen van de bouw van een kernreactor in Arak, die ook plutonium produceert. Er zijn zorgen dat Iran met de nieuwe reactor jaarlijks voldoende plutonium kan verwerken om meerdere kernkoppen te fabriceren.