Een golf van aanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft woensdag aan zeker 71 mensen het leven gekost. 

Ongeveer 200 mensen zijn gewond geraakt, meldden medische hulpverleners en de politie.

Afgelopen weekeinde kwamen in Irak ook al tientallen mensen om door bomaanslagen en schietpartijen. Het geweld in het land is de afgelopen maanden opgelaaid.

Volgens de politie hadden de aanslagen plaats in overwegend sjiitische wijken. Er werden in tien stadswijken aanslagen gepleegd met auto's vol explosieven, door mensen die zichzelf opbliezen, en met bommen die op afstand tot ontploffing werden gebracht. 

Doelen waren drukbezochte plaatsen zoals parkeerterreinen, markten en restaurants. In buitenwijken van Bagdad werden ook nog twee aanslagen gepleegd. 

Alle bommen gingen kort na elkaar af. Niemand heeft vooralsnog de verantwoordelijkheid opgeëist. Deskundigen wijzen echter met de beschuldigende vinger naar het soennitische al-Qaeda dat regelmatig sjiieten aanvalt. 

In het land ontstaan vaak conflicten tussen sjiieten, soennieten en Koerden. Het geweld wordt ook aangewakkerd door de burgeroorlog in Syrië. De laatste maanden kwamen bij aanslagen meer dan drieduizend mensen om het leven. In augustus tot nu toe al meer dan vijfhonderd.