De Amerikaanse regering stuurt deze week een speciale gezant naar Noord-Korea om vaart te zetten achter de vrijlating van de daar gevangen genomen Amerikaanse missionaris Kenneth Bae.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Robert King, de speciale Amerikaanse gezant voor de mensenrechten in Noord-Korea, reist vrijdag op uitnodiging van de regering naar Pyongyang. Daar zal hij vragen om Bae om humanitaire redenen amnestie te verlenen zodat de 45-jarige Amerikaan medische zorg kan krijgen.

Bae werd vorig jaar november gearresteerd en in mei veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid.

Suikerziekte

Robert King, de speciale Amerikaanse gezant voor de mensenrechten in Noord-Korea, reist vrijdag op uitnodiging van de regering naar Pyongyang. Daar zal hij vragen om Bae om humanitaire redenen amnestie te verlenen zodat de 45-jarige Amerikaan medische zorg kan krijgen. Bae zou onder meer aan suikerziekte lijden en werd eerder deze maand opgenomen in het ziekenhuis.

Bae werd vorig jaar november in Noord-Korea gearresteerd toen hij het land was binnengekomen op een toeristenvisum. Volgens het Noord-Koreaanse regime wilde hij ''met geweld de staat omverwerpen''.

Maar volgens Zuid-Koreaanse activisten werd Bae in de stad Rajin gearresteerd toen hij foto's nam van hongerige Noord-Koreaanse weeskinderen op zoek naar eten.

In mei werd hij veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid. De spanningen tussen het communistisch regime in Pyongyang en Washington waren toen toegenomen wegens het omstreden atoomprogramma van Noord-Korea.